S narastajúcim záujmom o obnoviteľné zdroje energie sa čoraz viac domácností a firiem obracia na fotovoltiku ako spôsob, ako získať energiu priamo zo Slnka. Tento ekologický a dlhodobo výhodný spôsob výroby elektriny prináša mnohé benefity, a preto si dnes bližšie rozoberieme, čo je fotovoltika, ako funguje a prečo by ste mali zvážiť jej inštaláciu vo svojom dome alebo podnikaní.

Čo je fotovoltika?

Fotovoltika je technológia, ktorá umožňuje premeniť slnečné žiarenie na elektrickú energiu pomocou solárnych panelov. Tieto panely sú vyrobené z polovodičových materiálov, ako je napríklad kremík, ktorý dokáže zachytávať slnečné lúče a premieňať ich na jednosmerný prúd. Tento prúd sa následne pomocou meniča (invertera) premení na striedavý prúd, ktorý je použiteľný v bežnej elektrickej sieti.

Obrázok

Z čoho pozostáva fotovoltický systém?

  • solárne panely: zachytávajú slnečné žiarenie a premieňajú ho na jednosmerný elektrický prúd,
  • menič (inverter): premieňa jednosmerný prúd na striedavý prúd, ktorý je kompatibilný s vašou domácou sieťou a elektrickými spotrebičmi,
  • batérie (voliteľné): umožňujú uchovávať prebytočnú energiu na neskoršie použitie, napríklad počas noci alebo v období, keď slnko nesvieti,
  • rozvádzač a monitorovací systém: tento systém zabezpečuje rozvod elektrickej energie v domácnosti a monitoruje výkon celého fotovoltického systému.

Fotovoltika na Slovensku

Na Slovensku sa fotovoltika stáva čoraz populárnejšou vďaka rôznym vládnym podporným programom a dotačným schémam. Napríklad, prostredníctvom programu Zelená domácnostiam je možné získať príspevok na nákup a inštaláciu solárnych panelov. Okrem toho je na Slovensku dostatok slnečného žiarenia na to, aby sa fotovoltický systém stal výhodnou investíciou, a to aj v našich klimatických podmienkach.

Čo zvážiť pred inštaláciou?

Ideálne je, ak je vaša strecha orientovaná na juh a má sklon medzi 30° a 45°. Ak strecha nemá optimálnu orientáciu, výkon solárneho systému môže byť nižší. Fotovoltika najlepšie funguje na miestach s dostatočným množstvom slnečného žiarenia. Hoci aj v menej slnečných oblastiach môže systém fungovať, jeho efektivita bude nižšia. Inštalácia fotovoltického systému vyžaduje počiatočnú investíciu. Je však možné financovať ho prostredníctvom úverov alebo využiť dostupné dotácie.

Obrázok

Fotovoltika predstavuje inovatívny, ekologický a dlhodobo úsporný spôsob výroby elektrickej energie. S rastúcimi cenami energií a čoraz dostupnejšími technológiami je investícia do solárnej energie výhodná pre domácnosti aj podniky. Ak uvažujete o inštalácii fotovoltického systému, teraz je ten správny čas začať šetriť a znížiť svoju závislosť na tradičných zdrojoch energie.

Články a novinky

Dotácie na fotovoltiku

Dotácie na fotovoltiku

Fotovoltika: prečo je investícia do solárnej energie výhodná?

Fotovoltika: prečo je investícia do solárnej energie výhodná?

Cena inteligentnej elektroinštalácie

Cena inteligentnej elektroinštalácie