Inteligentná elektroinštalácia sa stáva čoraz populárnejšou voľbou pri novostavbách aj rekonštrukciách. Avšak jednou z najčastejších otázok, ktoré si kladú záujemcovia, je: „Koľko ma to bude stáť?“ Cena inteligentnej elektroinštalácie môže byť veľmi variabilná a závisí od viacerých faktorov. V tomto článku sa pozrieme na to, čo všetko ovplyvňuje cenu a koľko môžete očakávať, že investujete do tejto technológie.

Faktory ovplyvňujúce cenu inteligentnej elektroinštalácie:

  • veľkosť a typ nehnuteľnosti je jedným z najvýznamnejších faktorov ovplyvňujúcich cenu. Väčšie nehnuteľnosti potrebujú viac senzorov, spínačov, káblov a riadiacich jednotiek. Tiež záleží na tom, či ide o nový dom, alebo rekonštrukciu staršej budovy,
  • rozsah automatizácie-cena závisí od toho, ktoré systémy a zariadenia chcete ovládať. Môže ísť len o základné riadenie osvetlenia a kúrenia, alebo o komplexné riešenia zahŕňajúce aj bezpečnostný systém, multimediálny systém, ovládanie žalúzií a iné prvky.
  • použitá technológia a výrobca-rôzne systémy inteligentnej elektroinštalácie majú rôzne cenové rozpätia. Napríklad ucelené systémy môžu byť drahší ako bezdrôtové riešenia. Rovnako tak jednotliví výrobcovia ponúkajú rôzne cenové kategórie,
  • komplexnosť inštalácie-cena sa zvyšuje aj v závislosti od toho, aké náročné je inštalovanie systému do vašej nehnuteľnosti, Pričom platí, že pri novostavbe je inštalácia jednoduchšia a lacnejšia, ako pri rekonštrukcii. a

Odhad nákladov na inteligentnú elektroinštaláciu

Cena inteligentnej elektroinštalácie sa môže pohybovať v širokom rozpätí v závislosti od vyššie spomenutých faktorov. Aby ste získali lepšiu predstavu, tu je orientačný odhad nákladov.

Základné systémy inteligentnej elektroinštalácie (riadenie osvetlenia, kúrenia, základná bezpečnosť): pre menší byt alebo dom: od 5 000 € do 10 000 €, pre väčší dom (nad 150 m²): od 10 000 € do 20 000 €.

Pokročilé riešenia (kompletné ovládanie osvetlenia, multimédií, žalúzií, kúrenia, alarmov, kamerových systémov a ďalších prvkov): pre menší byt alebo dom: od 10 000 € do 20 000 €, pre väčší dom (nad 150 m²): od 20 000 € a viac.

Špičkové systémy a riešenia na mieru (vysoko personalizované systémy s najnovšími technológiami, dizajnovými komponentmi a maximálnou integráciou): Cena môže presiahnuť 30 000 €, najmä pri veľkých domoch s mnohými zariadeniami.

Ako ušetriť na inteligentnej elektroinštalácii?

Začnite s malým systémom a rozširujte ho postupne, nemusíte investovať do celého systému naraz. Môžete začať s ovládaním osvetlenia a kúrenia a postupne pridávať ďalšie funkcie podľa svojich potrieb a rozpočtu. 

Použite bezdrôtové riešenia. Ak máte starší dom a nechcete investovať do rozsiahlych stavebných úprav, bezdrôtové riešenia môžu byť ekonomickejšou alternatívou.

Porovnajte rôznych dodávateľov a systémy. Rôzni výrobcovia a firmy môžu ponúknuť rôzne riešenia za rôzne ceny. Pred konečným rozhodnutím si nechajte spracovať viacero ponúk a zvážte, ktoré riešenie najlepšie vyhovuje vašim potrebám a rozpočtu, no určite prihliadnite aj na fakt, ako skúsená firma je.

Cena inteligentnej elektroinštalácie sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov. Je to však investícia, ktorá vám môže priniesť nielen komfort a pohodlie, ale aj úspory na energiách a zvýšenú bezpečnosť. Pred inštaláciou je dôležité si premyslieť, aký rozsah automatizácie potrebujete, a poradiť sa s odborníkmi, ktorí vám pomôžu vybrať najvhodnejšie riešenie pre váš domov.

Články a novinky

Dotácie na fotovoltiku

Dotácie na fotovoltiku

Fotovoltika: prečo je investícia do solárnej energie výhodná?

Fotovoltika: prečo je investícia do solárnej energie výhodná?

Cena inteligentnej elektroinštalácie

Cena inteligentnej elektroinštalácie